2020-10-15 16:07:01• hírek • Közlemény

Megjelent Romániában egy a II. világháború után kihalt keselyűfaj

Foto: milvus.ro
Foto: milvus.ro

A II. világháború óta Romániában kihalt faj, a fakó keselyű egy fiatal példánya került egy Maros megyei állatvédő központ gondozásába – tájékoztat csütörtöki közleményében a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

'A fiatal madárra az ország nyugati részén találtak rá, az Alsó Maros Ártér Natúrpark területén. A park őrei be tudták fogni a kimerült madarat (...) Szerencsére a madáron nem látszik külsérelmi nyom. A keselyűt jelenleg egy speciális röptetőben tartják, ahol visszanyerheti erejét. A faj a II. világháború végén halt ki Romániában, több ok miatt, melyek egyike a vadászat. A faj dögevő, tehát egészségügyi szerepe van a természetben' – mutat rá a közlemény.

Az egyesület képviselői úgy gondolják, hogy a madár valamelyik szerbiai vagy bulgáriai rezervátumból került Romániába.

'Mivel a szárnyfesztávolsága elérheti a 3 métert is, nagyon nagy területeket képes berepülni élelem után kutatva, ezért úgy gondoljuk, hogy ez a fiatal példány vagy Szerbiából (a jelentős keselyűpopulációjáról ismert Uvac természetvédelmi parkból), vagy Bulgáriából került ide, ahol a Green Balkans Egyesület több keselyűfaj visszavadítására tesz kísérleteket. Reméljük, hogy a közeljövőben Romániában is lesznek ismét keselyűpopulációk' – áll még az egyesület közleményében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: